Bine ați venit La Conac, un local deosebit, un loc de poveste, încărcat de o istorie care te va duce cu gândul în perioada interbelică, un loc în care este surprinsă istoria României și a oamenilor din acele timpuri, un loc pe care te invităm să îl descoperi în puținele cuvinte de mai jos, un articol, o poveste frumoasă spusă de oameni buni, pentru oameni buni.

Acest minunat restaurant se află pe strada Decebal, nr. 10, într-o zonă liniștită din centrul orașului Alba Iulia, într-o clădire frumoasă, construită în stil interbelic în anul 1938, cu o arhitectură boierească, un adevărat conac, de unde și inspirația numelui restaurantului.

La Conac are trei saloane distincte, fiecare dintre ele având un decor deosebit. Chiar la intrare veți găsi barul, în foaierul decorat cu o colecție impresionantă de tăvi argintate expuse pe pereți (o idee super, chiar arată foarte bine).

Salonul Porțelanurilor, o încăpere cochetă, decorată cu piese din porțelan bavarez și englezesc în nuanțe de albastru și roz, nu este foarte mare și de aceea este potrivit pentru petreceri restrânse sau întalniri romantice. După draperiile grele, pereții din camera cu porțelanuri ne invită să admirăm colecțiile expuse pentru că, ajunși în salonul principal să citim uimitoarea poveste a primei femei explorator din lume, Lady Florence Baker, poveste care se leagă de localitatea Aiud, situată la 30 de km de Alba Iulia, prea puțin cunoscută de albaiulieni.

Partea captivantă a acestei povești este faptul că Lady Florence Baker este de fapt Florica Maria Sas, născută în Aiud, lângă Alba Iulia, o fată rămasă orfană la vârsta de 9 ani. Ea ajunge într-un harem otoman, este vândută pe piața de sclavi, iar Șir Samuel Baker, un celebru explorator englez, o vede, se îndragostește de ea, o cumpără și pleacă împreună. Astfel ea îi devine soție și parteneră de explorare. Toată această poveste captivantă este expusă, în imagini, pe pereții Salonului prinicpal de La Conac. Tot aici, veți descoperi o colecție impresionantă de fotografii din perioada interbelică și nu numai, cu oameni surprinși în diverse ipostaze.

“Ne-am străduit să păstrăm arhitectura boierească a casei, cu candelabre frumoase, cu draperiile acestea, în ton cu amenajarea din fiecare cameră. La Conac vreau să fie un loc care să ne ajute să înțelegem că timpul curge prin oameni. Sper că toți cei care ne trec pragul să simtă atingerea incontestabilă a timpului“ – a transmis boierița conacului, doamna Adriana.

Călătoria noastră nu se termină aici… iar povestea locului continuă cu salonul Oliv, un salon conceput în mod special pentru doamne, ca un loc intim și plăcut unde poți să citești o carte savurând o ceașcă de ceai într-o atmosferă relaxantă. Decorațiunile au fost alese într-o notă feminină, candelabre decorate cu porțelan fin, culori calde și atmosferă de poveste.

În partea din spate a clădirii se află o sală decorată inedit cu obiecte de colecție din Transilvania (ladițe, lăzi de zestre etc.), care spun, la rândul lor, câte ceva despre istoria Transilvaniei. Astfel, oaspeții vor avea ocazia să deguste preparatele transilvane într-un decor autentic tradițional.

Terasa restaurantului are o capacitate de 60 de locuri și este locul ideal pentru relaxare, în jurul fântânii arteziene care răcorește atmosfera din zilele toride.

Mâncarea servită aici este gustoasă, gătită mereu proaspătă, cu ingrediente de la producătorii locali. Meniul La Conac este compus din multe preparate după rețete vechi, tradiționale, pe care Adriana a dorit să le aducă în actualitate, printre care și “Lapte de pasăre”, “Crèmeș de casă”, preparate cu ingrediente naturale 100%. Prăjiturile și produsele de patiserie și panificație provin de la laboratul de cofetărie Georgia din Aiud. Dintre recomandările locului, menționăm vestitele clătite cu brânză dulce și stafide cu cremă de vanilie la cuptor, ciorbă Goulash, file de păstrăv “ca la Albota” sau Puiul somnoros. Oaspeții care vin să ia masa aici sunt întâmpinați cu un platou tradițional cu pâine de casă, untură și zacuscă, din partea casei.

Tot aici se pot face comenzi de prăjituri și torturi pentru evenimente private, onorate de laboratul de cofetărie Georgia din Aiud.

La Conac dorește să ofere o experiență autentică transilvană completă celor care îi trec pragul, atât prin gustul mâncărurilor alese, cât și prin poveștile din spatele imaginilor și ale obiectelor care îi decorează pereții, iar noi, redacția Revistei Urbea Mea, ne bucurăm că avem ocazia să o facem cunoscută.

SURSA: https://urbeamea.ro