Se spune că acolo unde o femeie își pune amprenta și energia, locul va deveni mai cald, mai primitor și mai vesel. Aceasta este și povestea conacului boieresc din Alba-Iulia, care poartă și sugestivul nume, ”La Conac”. Atunci când am descoperit clădirea, am știut de la început că aceasta va fi locația ideală a restaurantului cu tematică interbelică, la care am visat de mult timp.

Clădirea a fost construită în anul 1938 și are o arhitectură neoromânească, parte integrantă a stilului Art Nouveau, apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ceea ce este specific acestui curent sunt ornamentele medievale, îmbinate cu cele folclorice, provenite de la casele țărănești. De aceea, în mod intuitiv, clădirile neoromânești ne dau un sentiment de confort psihic, de acasă, de bine. În perioada interbelică, acest tip de arhitectură a fost îmbrățișat cu mare entuziasm și a echilibrat influențele europene deja foarte populare la noi: francez și vienez.

În momentul renovării spațiului care urma să devină ”La Conac” am vizualizat și povestea pe care ne-o doream să o spunem viitorilor noștri oaspeți și anume povestea unor femei remarcabile din România, care au făcut istorie pe parcursul vieții lor, precum Regina Maria, Lady Florence Baker, Monica Lovinescu, Alexandrina Cantacuzino și multe altele. În cele 3 saloane din interiorul restaurantului, atmosfera feminină și romantică se îmbină cu elemente de decor, precum draperii, candelabre, tăvi argintate, piese de porțelan bavarez și multe altele.

Salonul Porțelanurilor

Ideal pentru seri romantice, întâlniri în cadru restrâns, petreceri și aniversări. Aici imaginează-ți că este locul ideal pentru a servi un aperitiv, alături de un pahar de vin sau o cafea aromată, admirând delicatețea cu care porțelanurile decorative au fost cândva măiestrite.

Salonul Principal

După aperitivul din salonul porțelanurilor te invităm să iei masa principală … unde altundeva, decât în salonul principal? Aici, spiritul feminin se desfășoară în toată splendoarea lui, spunând povestea minunatei Lady Florence Baker. Florica Maria Sas se naște la Aiud în anul 1841 și orfană fiind, ajunge să fie închisă într-un harem otoman și vândută pe piața de sclavi de la Vidin. Norocul vieții ei apare sub înfățișarea lui Samuel White Baker, un aventurier englez, care o găsește, o cumpără înaintea pașei și împreună cu care fuge la București.

Descoperirile importante ale acestuia, în Africa și dragostea dintre cei doi le asigură o viață plină de călătorii și aventuri și o propulsează pe Florica – acum Lady Florence Baker în înalta societate britanică, puternic xenofobă și discriminatorie, în acele timpuri.

Salonul Oliv

Desertul se servește în al treilea salon elegant de la conacul nostru, salonul Oliv. Aici vei afla poveștile a nu mai puțin de 21 de doamne cu suflet românesc, care și-au lăsat amprenta în lume, de-a lungul istoriei, bucurându-te în același timp de atmosfera relaxantă, culorile calde și decorațiunile cu nuanță feminină.

De ce este atât de important pentru noi spiritul feminin?

Este simplu: pentru că așa simțim. Uneori, în vremuri mai agitate sau mai tulburi, ceea ce ne aduce alinare este blândețea, căldura, optimismul și puterea feminină. Iar puterea feminină nu este una neapărat fizică, ci o putere interioară, îmbogățită de credința și înțelepciunea că totul va fi bine și că suntem mereu în siguranță.

Acest lucru ne dorim să-l simți și ”La Conac”: sensibilitatea, bunul gust, grija pentru o masă îmbelșugată și energia caldă pe care o presărăm în fiecare farfurie oaspeților noștri. Te invităm să ne vizitezi, să vii să ne cunoști și să citești povești care să te inspire în fiecare zi.

Cu drag,

Echipa La Conac